fansub · informatika

Fontok kiegészítése

Viszonylag gyakran látom hazai fordítói munkákban, mind manga, mind anime esetében, hogy a betűtípusok nagyja kiegészítetlen. Egy anime esetén még nem olyan zavaró, mert a font könnyen kimuxolható a videóból vagy a csatolt fájlok közt ott leledzik és meg kell csak nyitni hozzá, de egy manga tekintetében viszont kulcsfontosságú. Lehet trükközni azzal, hogy fölé kerül a kérdéses betűnek egy vagy két vessző, de ez csak nehezít a munkákon. Ezért van ez a tutorial, hogy lássuk, milyen egyszerű is ez a dolog… Mindehhez nem kell egyéb, mint a High-Logic Font Creator egy működő verziója.

A font megvizsgálása

Nem is kell hozzá egyéb, mint Enter-t nyomni a fájlra.

Ez még a jobbik eset, amikor csak az ő-Ő és ű-Ű páros hiányzik.

Na ilyenkor lehet felkötni a gatyamadzagot, mert 18 ékezetes betűt csinálhatunk meg.
A font kiegészítése
Ha esetleg nem találjuk, vagy nincs aktiválva a betűt tartalmazó glyph, akkor kétféleképpen kereshetünk rá a betűnkre:
1) Módosításos keresés
Ennek az előnye, hogy csak az ellenőrzést végezzük el, ha a font átnézése során valamit nem találtunk.
A glyph-re jobb gombbal kattintva a Properties menüpontot válasszuk először.
A következő húzásunk az lesz, hogy a Mappings fül alatt a value-t átírjuk $0170-re vagy $0150-re. Ezek az Ű és Ő karakterek kódjai. Ha nincsenek, vagyis nem jelez vissza, hogy adott érték már van, akkor indul a móka.
2) Karaktertáblás keresés
Valamivel profibb megoldás ez, hiszen már előre bemappingolva megkapjuk az üres glyph-et, így a módosítás során a mappolással nem kell foglalkoznunk.

A kiegészítés menete
Az Insert Characters pont sokat segít ebben. Ami zölddel van kijelölve, az már foglalt, így csak dupla kattintásokat és okézásokat kell lebonyolítanunk. Az üres, előre bemappolt glyph-ekhez célszerű az alapkaraktert bemásolni (Á esetében az A betűt), ehhez pedig elég az alapkarakter glyph-jét kijelölni, majd jobb klikkel előhozva a menüt vagy CTRL-C kombinációval lemásolni, s CTRL-V kombóval az üres glyph-be illeszteni. Ilyenkor csak a képet másolja le, az adatokat nem. Ezek után keressük meg a vessző vagy pont glyph-jeit vagy keressünk más gylph-ből olyan elemet, amit fel tudunk erre használni.
Dupla kattintással nyitjuk meg a glypheket, a pozícionálás “fogd és ejtsd” (drag ‘n’ drop) módon megy, szóval ezzel a felével hamar megvan az ember. Egyre figyeljünk, hogy a fölső egyenes vonal fölé nagyon ne jusson az ékezet, mert más különben nem fog megjelenni a megjelenésben, annak ellenére, hogy ott van az.
A Font Settings menüpont Metrics fülén kell ezen tevékenykedni. Lehetőleg a Typo Ascender, Ascender és a Win Ascent beállításait ugyanannyival növeljük, mert ezek a betűk maximális magasságáért felelős beállítás. Mindhátom azért fontos, hogy Windows-on és Macintoshon ugyanúgy jelenjen meg a betű. A Descender az alapvonalat módosítja, hogy valami lejjebb, süllyesztve szerepeljen a betűtípusunkban, de ezt nem kell piszkálnunk.
A font tesztelése
A fontot egyszerűen tesztelhetjük: mentsük le mindenképp, majd a Test Font gombra kattintsunk az ikonsorban (az I+ jel mellett eggyel balra). Noha nem jelenik meg minden karakter a sablonszöveg angol nyelvterületi központúság miatt, így próbáljuk meg belegépelni, hogy “ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP árvíztűrő tükörfúrógép”. Ha minden karakter megjelent, akkor leszünk készen, s a betűtípusunk felhasználható és telepíthető.
Megjegyzés
Aki maga szeretné bemappolni a glypheket, az alábbi kódsort jegyezze fel magának:
Á ($00C1)  á ($00E1) É ($00C9) é ($00E9) Í ($00CD) í ($00ED) Ó ($00D3) ó ($00F3)
Ö ($00D6) ö ($00F6) Ő ($0150) ő ($0151) Ú ($00DA) ú ($00FA) Ü ($00DC) ü ($00FC)
Ű ($0170) ű ($0171)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s